Aratana Therapeutics koopt Okapi Sciences NV

Aratana Therapeutics koopt Okapi Sciences NV

 Aratana Therapeutics, Inc. (Nasdaq: PETX), een biofarmaceutisch bedrijf met focus op het licentiëren, de ontwikkeling en commercialisatie van innovatieve geneesmiddelen voor huisdieren, heeft vandaag de aankoop van Okapi Sciences NV aangekondigd, een Belgisch bedrijf met een antiviraal merkgeneesmiddelplatform in de huisdiergeneeskunde en 5 kandidaten voor de behandeling van belangrijke virale ziektes in klinische/ontwikkelingsfase.

De strategische aankoop van Okapi versterkt de leiderschapsspositie van Aratana in de huisdiergeneeskunde verder door het meebrengen van een unieke combinatie van personen, sterke relaties met academische instellingen, nieuwe technologieën en producten, en gunstige geografische locatie.  Aratana is van plan verder te werken aan de huidige op stapel staande hoogwaardige antivirale geneesmiddelen van Okapi, met in begrip van zijn concessies voor kattenherpes en kattenimmunodeficiënte virus.  De belangrijkste antivirale productkandidaat van Okapi wordt ontwikkeld als middel voor de behandeling van kattenherpes en staat op het punt de eerste antivirale kleine moleculebehandeling ter wereld te worden speciaal ontwikkeld voor veterinair gebruik.  Wanneer goedgekeurd, is Aratana van plan het product in bepaalde gebieden te commercialiseren middels de bestaande ontwikkelings- en commercialisatieovereenkomst met Novartis Animal Health.

Okapi heeft eveneens een product voor de behandeling van het kattenimmunodeficiënte virus evenals bijkomende antivirale en oncologische producten voor zowel katten als honden op stapel staan.  Virale infecties komen vaak voor bij huisdieren, zij infecteren miljoenen katten en honden.  Er zijn op dit moment geen goedgekeurde soortspecifieke antivirale geneesmiddelen beschikbaar op de markt voor de behandeling van de verschillende besmettelijke ziekten die huisdieren bedreigen.  Kenmerkend is dat enkel de symptomen behandeld worden en niet de onderliggende ziekte.

Steven St. Peter, M.D., Voorzitter en Gedelegeerd Bestuurder van Aratana, meldt, "We zijn verheugd deze strategische aankoop te realiseren, deze verbreedt aanzienlijk onze Europese aanwezigheid en verbreedt en diversifieert onze portfolio.  We zullen de relaties die Okapi geschapen heeft met leidende universiteiten in Europa zoals KU Leuven blijven voeden.  Deze transactie herhaalt het engagement van Aratana om vooruit te gaan met innovatieve moleculen en ze op de markt te brengen om het leven van huisdieren te verbeteren."

Erwin Blomsma, Ph.D., medestichter en voormalig CEO van Okapi Sciences NV, is aan de slag gegaan bij Aratana als Ondervoorzitter en blijft Algemeen Directeur van Okapi Sciences NV.  Dr. Blomsma meldde, "We zien deze transactie als een belangrijke volgende stap in het dichter naar de markt brengen van onze moleculen, dat huisdieren in nood wereldwijd ten goede zou komen.  Wij zijn verheugd deel uit te maken van een groeiend en dynamisch bedrijf actief in de huisdiergeneeskunde dat onze filosofieën deelt inzake het verhogen van de zorgstandaard voor onze huisdieren."

Volgens de voorwaarden van de aankoopovereenkomst van Okapi Sciences NV, betaalde Aratana bij het sluiten van de overeenkomst ongeveer € 10,3 miljoen in cash en gaven een schuldbewijs van € 11 miljoen uit met een vervaldatum van 31 december 2014 aan de aandeelhouders van Okapi Sciences , onderworpen aan een verplichte voorafbetaling in geval van een aandelenfinanciering, en was akkoord een bijkomende € 12 miljoen in cash of gewone aandelen volgens de berekening gestipuleerd in de verkoopovereenkomst te betalen binnen de 90 dagen, onderworpen aan een verplichte voorafbetaling in geval van een aandelenfinanciering.  Aangaande de transactie, verlengden de aandeelhouders van Aratana, die ongeveer 12 miljoen gewone aandelen bezitten, de vertrouwelijkheidsperiode volgens hun bestaande afsluitingsovereenkomsten tot 5:00 p.m., EST, op 12 februari 2014.