ViroVet haalt 5 miljoen euro kapitaal op in A-ronde

ViroVet haalt 5 miljoen euro kapitaal op in A-ronde

Diergeneeskundig bedrijf focust op de bestrijding van virale infecties in de veeteelt

ViroVet nv, een toonaangevend Belgisch biopharmaceutisch bedrijf actief in de ontwikkeling van innovatieve vaccins en antivirale geneesmiddelen voor vee, is trots aan te kondigen dat het met succes het eerste luik van de serie A financieringsronde heeft afgesloten en daarmee 5 miljoen euro ophaalde.  De opgehaalde middelen zullen worden gebruikt voor de ontwikkeling en lancering van de veterinaire portfolio.  De kapitaalronde werd geleid door de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV (vanuit Biotech Fonds Vlaanderen) en het Agri Investment Fund, met participaties van het Gemma Frisius Fonds KU Leuven, Vives II en Aratana Therapeutics.

ViroVet is een pionier in de ontwikkeling van innovatieve vaccins en gebruikt hiervoor een uniek gepatenteerd technologieplatform ontwikkeld door het Rega Institute for Medical Research van de KU Leuven.  Dit technologieplatform heeft het potentieel om vaccins sneller en kostefficiënter te produceren.  Deze vaccins worden ontworpen om de effectiviteit te maximaliseren en de veiligheidsrisico's te minimaliseren.  Bovendien zijn ze thermostabiel, waardoor de gebruikelijke koude keten voor de distributie en bewaring niet langer nodig is.  ViroVet zal deze technologie inzetten voor zowel endemische als epidemische virale veeziekten.

Het bedrijf ontwikkelt naast vaccins ook snelwerkende antivirale middelen die een essentiële rol kunnen spelen in de effectieve controle en behandeling van aandoeningen van de bovenste luchtwegen bij runderen en varkens.  Hierdoor zullen de typische secundaire bacteriële infecties verminderen en dus ook het antibioticagebruik.

Dit is belangrijk omdat de groeiende wereldbevolking steeds meer behoefte heeft aan dierlijke eiwitten.  De groei van de veehouderij, de intensivering van de handel en de klimaatverandering leiden immers tot een steeds groter risico op virale ziekten, die zich bovendien snel verspreiden over de hele wereld.  Dergelijke aandoeningen hebben niet alleen een impact op het welzijn van dieren en op de economie, maar houden ook een risico in voor de voedselvoorziening en -veiligheid.  Daarenboven zijn sommige van deze virale ziekten, zoals bijvoorbeeld de vogelgriep, overdraagbaar op de mens.

Erwin Blomsma, PhD, medeoprichter en ceo van ViroVet voegt toe: "Met de eerste closing van onze serie A financieringsronde kunnen we onze onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen versnellen en brengen we innovatie naar een sector die het dringend nodig heeft.  Samen met onze onderzoekspartners aan de universiteiten van Leuven en Louvain-La-Neuve en het ervaren team van ViroVet hebben we nu alle ingrediënten in huis om een vliegende start te nemen".

Luc Basstanie, senior investment manager bij AIF (Agri Investment Fund): "Virusinfecties bij vee zijn één van de belangrijkste factoren van een lagere productie en verlagen het inkomen van de boer.  ViroVet's aanpak betekent een sprong voorwaarts in de beheersing van virusziekten, die bovendien sterk zal bijdragen aan de duurzaamheid van de veehouderij en het welzijn van de dieren".

David Devigne, PhD, investment manager bij PMV (Biotech Fonds Vlaanderen): "We zijn blij deel uit te maken van deze Vlaamse innovatieve diergeneeskundige start-up die een koploper is in de bescherming van de veestapel en die de steeds groter wordende uitdaging aangaat om te voldoen aan de menselijke consumptie van dierlijke eiwitten.  ViroVet wordt bovendien geleid door een doorwinterd managementteam waarmee we in het verleden bij Okapi Sciences reeds succesvol hebben samengewerkt".

Paul Van Dun, General Manager Leuven Research & Development (KU Leuven): "KU Leuven heeft een lange en sterke traditie in antiviraal onderzoek en het naar de markt brengen van de onderzoeksresultaten hiervan.  We zijn verheugd dat met ViroVet, haar investeerders en haar management opnieuw een belangrijke stap gezet is om erg beloftevolle resultaten tot maatschappelijk nut te brengen".